Ine’s Tarte Tartin

Krant Recept

De Tarte-Tartin.. met warme vanille saus erbij! Deze appeltaart wordt op-zijn-kop gebakken, wat ervoor zorgt dat de karamel heerlijk over de appels sijpelt als je hem omdraait…

 

Deeg..

100gr roomboter, 100gr suiker, snufje zout, 250gr patent bloem, 2 eieren M.

Kneed de boter, suiker, zout en de bloem en meng als laatste de eieren erdoor. Niet te lang kneden, als het deeg ‘pakt’ ben je klaar en verpak je het in plastic folie om het in de koelkast te bewaren tot gebruik. Toch wel minimaal een uur.

Vulling..

50gr roomboter, 5gr kaneel, 50 gr suiker, 4 jonagold appels. Eventueel 100gr amandelspijs!

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een vel bakpapier in de taartvorm (24cm Ø), een boterkoek vorm voldoet maar als je er eentje hebt; een quichevorm. Belangrijk is dat de vorm niet kan lekken zoals een springvorm!

Schil de appels, en snijd ze doormidden. Verwijder het klokhuis. Smelt de boter en giet deze in de taartvorm, meng de kaneel en suiker en strooi deze over de boter. Leg de appels met de bolle kant in de boter. Wanneer je amandelspijs erg lekker vind kan je de holletjes van de appeltjes ermee vullen voor extra smaak aan de taart! Rol het deeg uit (zeker 28cm Ø) en bedek de taart hiermee, stop het deeg rondom de randen goed in zoals bij het opmaken van een bed! Dit wordt het opstaande randje langs de taart straks. Bak de taart 25 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat de taart even 3 minuten rusten op het aanrecht. Leg een taartschaal of bord op de taart en draai het geheel samen snel om en verwijder de vorm.

Vanille Saus..

125gr slagroom, 125gr volle melk, 50gr suiker, merg van 1/2 vanillestokje, 4 eidooiers M.

Breng de slagroom, melk, 25gr suiker met de vanille aan de kook. Klop de dooiers op met de rest van de suiker. Giet een slok hete melk bij de eieren, roer dit goed door, giet dit bij de rest van de melk in de pan. Verwarm tegen de kook, blijf goed roeren met een garde! Giet de saus gelijk door een zeef, en serveer warm!

DutchEnglishFrenchGerman