Patsavouropita de Zoetige variant…

Krant recept

Tijdens onze vakanties kan ik het nooit laten om op zoek te gaan naar de plaatselijke delicatessen in de bakkerijen… In Griekenland kwam ik de Patsavouropita tegen, dus ging ik op zoek naar het recept! Een lieve griekse oude dame verklapte mij haar familie recept. Ook vertelde ze mij dat deze taart zowel hartig als zoetig gemaakt wordt. De vertaling van de naam van deze taart is Poetsdoek Taart, grappig he? Patsavoura betekent Poetsdoek, en Pita betekent Taart. De zoete variant heb ik hier voor jullie opgeschreven. De hartige variant is ook te vinden op deze website.

Voor de taart…

450 gr filodeeg

300 gr griekse yoghurt

4 eieren

1 thl vanille extrat

200 gr fijne suiker

150 gr zonnebloemolie

20 gr bakpoeder

1 sinaasappel, rasp

150 gr walnoten, gehakt

1 thl kaneel

1/2 thl kruidnagel gemalen

1 thl kardemom

Voor de Siroop…

150 gr fijne suiker

200 gr water

1/2 thl anijs, gemalen

1 sinaasappel, de schil in dunne sliertjes

Verwarm de oven op 180 graden, en vet een bakvorm in. Bestrooi het ingevette bakblik met sesamzaadjes. Dit voorkomt dat de taart aan de bodem vastplakt.

Ik heb een braadslede gebruikt maar een springvorm is ook prima. Ik maak van dit recept ook weleens een persoons taartjes waar ik een cupcake blik voor gebruik.

Werkwijze…

…De taart…

Beleg de bakvorm met 2 laagjes filodeeg. Strooi 1/3de van de gehakte walnoten over de bodem uit.

Maak van alle ingredienten, (behalve de walnoten) voor de taart een beslag, spatel ze rustig door elkaar tot een homogene massa.

Doop ieder blaadje filodeeg in het beslag, knijp het iets uit en maak er een losse prop van. Herhaal dit met alle plakjes filodeeg en verdeel de propjes over de bakvorm.

Giet het resterende beslag over het geheel uit en strooi de rest van de walnoten hierover uit. Met de toppen van je vingers duw je de walnoten iets tussen de propjes deeg en zorg je voor een goeie verdeling.

Bak de taart 30 tot 35 minuten in de oven. Let op dat het deeg op het laatst niet verbrand, het moet goudbruin van kleur zijn.

…Maak onder de baktijd de siroop…

Doe hiervoor de suiker, water, anijs en sinaasappel schil sliertjes (let op dat je het witte van de schil niet gebruikt, het heeft een bittere smaak! Ik gebruik hiervoor een speciaal raspertje, als je deze niet hebt kan je de schil raspen op een gewone keuken rasp)

Breng deze ingredienten aan de kook en laat 2 minuten pruttelen tot de suiker is opgelost.

…Na de baktijd…

Haal de taart uit de oven en prik deze na 5 minuten hier en daar in met een vork. Giet de siroop helemaal uit over de taart. Laat de taart een poosje afkoelen tot handwarm. De siroop is dan helemaal opgenomen.

Met een bolletje melk ijs, of vanille ijs heb je een heerlijk desert!

Eetsmakelijk! Of zoals me in Griekenland verteld werd… Trone nostima!

 

 

 

 

 

DutchEnglishFrenchGerman