Chunky Cranberry Havermout Koekjes met Speculaas

Krant recept

Sinterklaas is alweer bijna jarig! Ik vind het altijd zo’n gezellige periode van het jaar. Zelf toen ik vroeger in Arabië woonden meerde hij aan in de haven van Dubai om voor de Nederlandse kinderen voor een groot feest te zorgen. Wat zal die man en zijn gevolg het warm gehad hebben…  Het Oud-Hollandse Speculaas mengsel wordt vooral tijdens de Sinterklaas periode veelvuldig toegepast, wat ik jammer vind. Het specerijen mengsel is zo rijk van smaak en geur dat ik er het hele jaar graag gebruik van maak! Ik gebruik graag specerijen, en meng mijn eigen mengsels. Koken en bakken is zo persoonlijk.. de een houdt van vlakkere smaken en de ander kiest voor meer uitdaging. Ik hou van een rijk smaken palet, maar kies vooral wat bij jouw past. Dat is het mooie van zelf koken en bakken, je doseert zelf je smaak!

Speculaas Specerijen,

10 delen Kaneel, 2 delen Kruidnagel, 2 delen Nootmuskaat, 3 delen Kardemom, 2 delen Gember, 2 delen Anijs, 1 deel Venkel, 3 delen koriander, ½ deel chili, 1 deel Zware peper.

Meng alle ingrediënten door elkaar en bewaar ze in een jam potje. Je bepaald zelf hoeveel je maakt, een deel staat voor een eetlepel of theelepel.

Iedere bakker heeft zo zijn eigen specerijen mengsel, die van mij is licht pittig en heerlijk aromatisch!

Voor de Koekjes,

100 gr licht bruine basterdsuiker, 150 gr roomboter, 200 gr volkorenmeel (of patentbloem), 1 eetl keukenstroop, 75 gr havermout, 1 eetl speculaas specerijen , 150 gr gedroogde cranberry’s (of rozijnen), 25 gr gebroken lijnzaad, 1 ei

Verwarm de oven op 200 graden.

Meng de ingrediënten kort door elkaar, en vorm balletjes van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw de balletjes plat, zorg dat ze een ½ cm dik blijven. De grote van het deegballetje maakt niet zoveel uit, je kan grote of kleinere koekjes maken. Beleg de koekjes voor het bakken ook eens met Pinda’s!

Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin, let op ze worden pas knapperig na afkoelen.

DutchEnglishFrenchGerman