Ine Bakt! Heel Holland Bakt, geselecteerd!

INE BAKT 

 Bijna begint het! Zondag 3 september wordt de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt uitgezonden om 21.00 uur op NPO 1. Eerder verscheen er al een artikel in de krant waar ik vertelde over de aanmelding voor deelname aan dit programma, de spannende auditie periode tot aan het moment dat ik gebeld werd dat ik geselecteerd was om 1 van de 10 bakkers te mogen zijn voor het seizoen 2017.  

De opnames zitten er reeds op, mijn bakker-makkers en ik zijn weer een beetje bijgekomen. Want wat was het een intensieve geweldige periode! Graag wil ik jullie vertellen hoe ik mijn HHB ervaring beleefd heb. 

Nadat ik de telefoon ophing kon ik niet geloven dat ik geselecteerd was! Ik heb echt een gat in de lucht gesprongen, wat een ontzettend leuk en tegelijkertijd onwerkelijk bericht. Dit betekende dat ik natuurlijk ontzettend aan de slag moest. In een HHB bijeenkomst werden de bakkers aan elkaar voorgesteld. Gelijk werden er pers foto’s gemaakt. Heel vreemd, want eigenlijk begint het HHB verhaal direct. De redactie, de regisseurs, Jan Slachter en de bakkers, oud bakkers wat een leuke groep mensen. Vol adrenaline en instructies ging ik in april naar huis… de grote boodschap was vooral dat we niks mochten vertellen over onze deelname aan het programma… onmogelijk, want je springt bijna uit je vel van enthousiasme….  

Thuis gekomen heb ik mijn oven aan gezet en pas weer uit gedaan na de laatste opnames… Ik ben maar gewoon een thuisbakster en vind mijzelf lang niet goed genoeg om de strijd op te nemen als 1 van de beste 10 thuisbakkers van Nederland. Ik ben me gaan verdiepen in alle mogelijke technieken op bak gebied. Hoeveel soorten bloem en meel zijn er wel niet en wanneer gebruik je die?! Boter crèmes, biscuits, smaakcombinaties…. Ik heb al mijn vrije uren ingezet om er alles over te leren en uit te proberen. Bakprobeersels uitdelen kon niet, dan zou ik door de mand vallen. Ik mocht immers niets vertellen over mijn deelname… onze kippen werden mijn beste proefslachtoffers. Mooi vol en rond werden ze ervan, en maar smullen van al die taartjes.  

 

Twee weken voor de opnames van de eerste aflevering kregen we de eerste opdrachten binnen. Per aflevering worden er 3 baksels gebakken bij Heel Holland Bakt. Een signatuur opdracht, waar we een klassieker in een eigen jasje steken. Je ontwerpt een nieuw recept met je eigen signatuur. De technische opdracht, die je in de tent pas krijgt. Het is dus echt een verassing wat er gemaakt wordt. En het spektakel stuk, een baksel die je ook weer zelf ontwerpt. Dit moet er groots en spetterend uitzien. De jury moet hiervan achterover slaan. De twee opdrachten mochten we thuis ontwerpen, uitproberen en uitschrijven. Deze werden ingestuurd en beoordeeld. Bij goedkeuring ga je die dan perfectioneren en binnen de tijdslimiet bakken. Je begrijpt, hier zijn aardig wat uurtjes ingegaan… ik ben wekenlang niet voor 3 uur ’s  nachts mijn bed ingedoken.  

De datum komt steeds dichterbij van de eerste opname dagen. Ik heb mijn jurken uitgezocht en mijn kapster heeft haar best gedaan, ik ben er klaar voor. Met de zenuwen in mijn lijf rijd ik in alle vroegte naar de locatie waar DE tent staat, een prachtig landgoed midden in een bos. De ontmoeting met de bakkers, inmiddels een hele hechte vriendengroep, en het team van Heel Holland Bakt zijn er ook klaar voor. Ineens staan we in de tent, midden in een televisie programma! De rollercoaster begint, de camera’s  en de ovens gaan aan… en André? Die roept keihard ‘Bakkers klaar? BAKKEN MAAR!’ 

Gepubliceerd: 31 augustus 2017

DutchEnglishFrenchGerman