Ine bakt! Heel Holland Bakt, aflevering 6

Aflevering 6, de KWART finale!

André van Duijn kondigde het al aan, het thema van deze week was niet makkelijk, maar Moeilijk. Als hobbybakker, met baan en gezin bak je in de regel geen nougatine bouwwerk, of kogel gebakjes.. Ik ook niet!

Het beloofde een spannend weekend te worden, voor iedereen. Het niveau is hoog, de opdrachten zijn erg moeilijk! Patisserie werk, voor de meeste van ons helemaal nieuw. Ik heb er een nacht voor doorgehaald om er maar achter te komen hoe ik dit varkentje moest wassen.

De signatuur opdracht, maak 6 kogel gebakjes. Volgens Robért van Beckhoven ‘gewoon’ 6 gebakjes in de vorm van een balletje. Ja ja..  Ik ben aan de slag gegaan met mijn ‘Aardbei Mojito Bombes’, lekker zonnig, inmiddels verlangde ik wel naar een vakantie aan een wit strand met een warme zee! Robért kwam me nog even vertellen dat ik toch wel een risico nam, en de lat weer hoog legde. Maar ja, zoals ik zei ‘Ine zou geen Ine heten als ze geen risico neemt!’ Want, zonder risico kom je er niet. Ik moest snel werken, mijn bavaroise moest goed opstijven in de vriezer. Lastig klusje want de schok vriezers hadden moeite met de bakkers die steeds de deurtjes open en dicht deden waardoor de temperatuur veel te hoog was. De tijdsdruk lag weer hoog, toch leek ik mijn zenuwen onder controle te hebben. Uiteindelijk lukte het me om mijn gebakjes te voorzien van een mooi glimmende ‘spiegel’ en ze te presenteren. Maar iedereen had mooi gewerkt, spannend! Janny van der Heijden was tevreden over de structuur en vond ze heerlijk, goed geslaagd zelfs. Een opsteker!

Voor de technische opdracht moesten we 12 Malakof gebakjes maken. Weer een opdracht waarvan ik geen idee had wat het was. Lastig, een rondje bladerdeeg half afbakken, van soes beslag een cirkel opspuiten en afbakken en ondertussen banketbakkers room maken, slagroom stijf kloppen en chocolade fondant maken. De gebakjes in elkaar zetten, een kers erop en tadaa! Veel werk weer in weinig tijd. Maar ook mijn Malakofs mochten er zijn!

We gingen naar het hotel voor de nacht, vol spanning. Het niveau lag redelijk gelijk en we hadden alle 5 nog niet echt het gevoel hoe we in de race stonden. Eerst maar een borrel in de bar!

De volgende ochtend stond ik op met lood in mijn schoenen, de spektakel opdracht moest gemaakt worden! Deze vreesde ik enorm, het bouwen van een Nougatine werkstuk stond op het programma. Thuis lukte het niet, ik had steeds het verkeerde recept. Op het allerlaatste moment voor vertrek probeerde ik er weer een uit en die klopte. Werken met gesmolten suiker is een hete klus, de hoge temperatuur, de hoeveelheden luisteren erg nauw. Hans en Gwenn hielpen me op weg na een moeilijke start en van Janny kreeg ik een kus! Hiermee kon ik verder, het was alles op alles om dit te halen dus hoofd omhoog en gaan. Ondanks mijn paniek en tranen pakte ik mijn focus en raakte ik in uiterste concentratie. Iedereen was stil in de tent, voor ons allemaal was het moeilijk. Het lukte! Mijn ‘Zoete Vogelhuisje’ stond te pronken op zijn boomstam, incl vogeltjes van nougatine. Wat was ik trots!

Een schattig resultaat, een overwinning op jezelf, mooie smaken, mooi uiterlijk, mooie kleur… Janny en Robért waren blij met me, en ik brak. De complimenten zorgde voor tranen. De vermoeidheid speelde me parten, en mijn trots natuurlijk! Ik mag door, naar de HALVE FINALE! Wat een overwinning!

 

Kogel gebakjes

Strawberry-Mojito Bombes

Nougatine bouwwerk

Een Zoet Vogelhuisje

Nougatine Bouwwerk

Een Zoet Vogelhuisje

Nougatine Bouwwerk

Een Zoet Vogelhuisje

Technische opdracht

Malakof Gebakjes

Kwart finale! Mijn Mojito jurk…

Signatuur opdracht

Strawberry-Mojito Bombes

 

Gepubliceerd: 12 oktober 2017

DutchEnglishFrenchGerman