Ine bakt! Heel Holland Bakt, aflevering 4

Dé Brood aflevering 4 bij Heel Holland Bakt!

Halverwege de wedstrijd ga ik met frisse moed de tent in, waar ik tot nu toe nog niet mijn beste kant heb laten zien omdat ik steeds overmand werd door de zenuwen die door mijn lijf jagen! Ook de bak-kilometers, zoals Robért dat noemt, die ik tekort kom spelen hierbij natuurlijk parten. Nadat ik veel las over broodbakken en het ging uit proberen kreeg ik er nog lol in ook, brood bakken is leuk! Een dankbare klus.. wie vind de geur van vers gebakken brood nu eenmaal niet lekker in huis? De Turkse bakker in de Hoornes leerde mij de fijne kneepjes van het vak, hiervoor dank!

Voor de signatuur opdracht, het zoete brood ben ik aan de slag gegaan met een mooi ‘Dolci Ramerino’ brood. Italiaans zoetig brood wat geserveerd wordt bij kip gevuld met citroen, heerlijk! De specerijen die ik erin verwerkte waren onder andere rozemarijn, kardemom en anijs. Verder vulde ik het brood met pistache nootjes en rozijnen geweld in marsala wijn. De Rietsuiker zorgde voor het zoete accent! Zoek mijn recept op, op de website van HHB om het na te bakken! Daar komt het binnenkort online.

De technische opdracht.. altijd het meest gevreesd door alle bakkers! We horen pas 5 minuten voor de baktijd ingaat welke deze zal zijn, deze keer werd het ‘tijgerbrood’. Robért had het deeg voor het witte brood al voor ons gemaakt, deze hoefde ‘slechts’ volgens een bepaalde techniek gevouwen te worden, de trapeze vorm. De tijger pap, nooit geweten hoe tijgerbrood aan zijn tijgering kwam, moest er na een korte rijs met een platte spuitmond overheen geplaatst worden. Een leuke klus, maar helaas niet helemaal goed uitgevoerd. Best nog lastig!

De spektakel opdracht was inderdaad spektakel.. wat een hitte in de tent! Met de ovens aan bereikte we de temperatuur van 40 graden, zelfs voor mij met mijn Midden-Oosten roots best warm! Het   watergevecht was dan ook erg welkom André, bedankt nog! Met opperste concentratie moest ik aan de slag voor wel 4 soorten brood in 4 uur.  Mijn broodmand, geïnspireerd uit het broodboek van Robért werd helaas beoordeeld als een krans… de smakelijke broodjes, suikerbrood, foccacia en kaasbroodjes die ik gebakken heb voor erin, kunnen zo mee naar zee voor een heerlijke picknick! Al met al geen slechte bak-week voor mij! Op naar ‘jubileum’aflevering 5, want hhb bestaat 5 jaar dit jaar.

 

Gepubliceerd: 28 september 2017

DutchEnglishFrenchGerman