Ine bakt! Heel Holland Bakt, aflevering 2

Thema: Lekker. Erg lekker volgens André van Duin! 

 

De tweede aflevering van Heel Holland Bakt. Op aanraden van mijn zoon probeer ik deze aflevering mijn zenuwen de tent uit te gooien. Dit blijkt toch nog wel heel lastig! Voor de signatuuropdracht – de Hollandse koekjestaart – heb ik mijn ‘Kattuks-trots’ taart ontworpen: een combinatie van advocaat met slagroom en het Katwijkse knipkoekje. Ze doen me beide erg denken aan mijn lieve opa en oma! Om het juiste recept voor het koekje te ontcijferen, heb ik de koekjes in verschillende Katwijkse bakkerijen gekocht. Tien bakplaten koek verder was ik eruit en kon ik aan de slag. De advocaatbavarois die ik in de tent heb gemaakt moest echt eerder de koeling in om op te kunnen stijven. Mijn planning liep niet geheel volgens plan… Gelukkig hebben ze niet uitgezonden dat de bavarois op weg naar de vriezer op de vloer van de tent was gedropen. Met hulp van Gwenn en Corrie kwam het toch nog goed en kon ik toch nog binnen de tijd mijn taart op de hoek van de werkbank zetten… Bakkermakkers zijn het! 

Utrechtse sprits. Wat is er Utrechts aan een sprits? Onze hersenen kraken! Natuurlijk, het wapen van de stad is de clue. Een wrijfdeeg dat ook nog zalvig moet worden? Het lukte het me aardig, dit met het geluk dat ik in de week voor de uitzending de sprits koos als oefenkoek. Het opspuiten van het deeg vergt flink veel spierballen. Wat een taai goedje zeg! De tip is om de bloem als allerlaatste kort mee te wrijven voor een bros resultaat. Zie het recept de website van Heel Holland Bakt. Het dippen in chocolade, die we moesten tempereren tijdens een woeste storm die over de tent raasde, viel nog niet mee. Regendruppels en wind is geen beste combinatie voor chocolade. Dan maar creatief aan de slag met mijn bakkwast. 

De spektakelopdracht moest mijn comeback worden. Een taart met drie soorten chocolade was de opdracht. Hiervoor bedacht ik een taart in de vorm van een theepot met een theekopje van chocolade ernaast. Ik heb Earl Grey thee gebruikt als aparte smaak. Janny kwam proeven en kwam met een genadeloos oordeel: de thee was te bitter. Snel opnieuw zetten dan maar! Gelet op de afkoeltijd en de smaakontwikkeltijd is het lastig om in twee en een half uur een taart te maken, maar het is mij gelukkig gelukt!  Het geluk was deze aflevering niet geheel aan mijn kant. Gelatine blijkt niet mijn beste vriend bij Heel Holland Bakt. Het was erop of eronder en vooral weer een opluchting dat ik weer een weekje langer mee mag doen! 

Gepubliceerd: 14 september 2017

DutchEnglishFrenchGerman